Veşti şi poveşti de acasă. De trimis prin lume, de dat în dar, de purtat în suflet... Cartea poștală cu poveste - formă alternativă de rezistenţă culturală – ediție de colecție / Pentru că vremurile se schimbă, timpul se rostogoleşte nebuneşte fără rost şi rânduială, iar lumea se dărâmă sub ochii noştri. În aceste condiţii, nu ne rămâne decât să ne transformăm în mici activişti şi să "luptăm" pentru lucrurile bune şi frumoase în care credem, să salvăm ce se mai poate salva şi să aşezăm totul în spaţii cu valoare de simbol. Povestea este ultima frontieră-simbol a timpurilor acestora! ( Țara Cerurilor Deschise – jurnal de călătorie: proiect iniţiat, semnat şi coordonat de Alina Zară)

duminică, 29 decembrie 2013

Poveste despre cea mai frumoasă biserică din lume



RO.  Biserica până la care urci 81 de trepte. Biserica din 1779, monument istoric, cu hramul Sfintei Treimi şi pictură rară, preţioasă, restaurată impecabil. Biserica ce are altarul îmbrăcat în ţesături autentice, din sat. Biserica cu o cupolă ca de catedrală. Biserica în care băieţii şi fetele se adună de sărbători, îmbrăcaţi în costumul popular moştenit de la străbuni. Biserica în care au crescut cu toţii, ridicată pe dealul din mijlocul satului şi înconjurată de cimitirul în care îşi dorm somnul de veci bunii şi străbunii lor... Mândrenilor li se pare, pe bună dreptate, că au cea mai frumoasă biserică din lume! 

____________________________


EN. The old church that you had to climb 81 steps to get to. The church that was built in 1779, a historic monument; that was dedicated to the Holy Trinity, with its rare, precious murals, now beautifully restored. The church with its altar dressed in authentic fabrics made by the villagers. The church with a dome like a cathedral's. The church in which the boys and girls would gather round at the holidays, dressed in traditional clothing that they had inherited from their forebears. The church in which they all grew up, built up on the hill in the middle of the village and surrounded by the cemetery where their ancestors slumber in peace. The people of Mândra rightly believe that theirs is the most beautiful church in the world.


Ţara Cerurilor Deschise / “Cărţi poştale cu poveşti - ediţie de colecţie”. Proiect de Alina Zară. Foto: Mihai Sin. Traducere: prof. Ian Anghel.




Cărți poștale cu povești - ediție de colecție 
proiect dezvoltat  în parteneriat de Muzeul de Pânze şi Poveşti Mândra   & TRANSYLVANA GIFT 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu